Mitä Yin jooga on?

Tutustuin Yin joogaan paremmin melkoisen sattuman kautta. Olin harrastanut enemmän dynaamisia joogalajeja erilaisten online-tuntien kautta ja keväällä 2021 koin eräänlaisen ahaa-elämyksen ja halun lähteä oppimaan joogaopettajaksi. Ajatus satunnaisesta joogan harjoittajasta opettajaksi kuulostaa toki melkoiselta harppaukselta, mutta en jäänyt sitä sen kummemmin miettimään. Otin yhteyttä ihanaan entiseen kollegaani Clareen ja kysyin josko hänen joogakoulussaan olisi alkamassa uusia opintojaksoja ja kuinka ollakaan: hän oli juuri kyseisenä päivänä avannut ilmoittautumisen kevät-syksy 2021 -opintokokonaisuudelle! Ilmoittauduin mukaan matkalle ja sillä tiellä nyt olen. Opettajanpätevyyteni on muutamaa ohjausta vaille valmis, mutta matka muiden ohjaamiseen lempeälle ja rauhoittavalle joogamatkalle on vasta alussa. 💜

Opintokokonaisuuteni koostui kolmesta eri lajista: Yin, Restoratiivinen ja Nidra. Näistä ensimmäisenä haluan esitellä teille Yin joogan, sillä se on tästä kolmikosta minulle se tutuin. Mitä Yin on ja miten se eroaa monista meille tutummista joogan muodoista? Otetaanpa selvää!

Yin joogalla on sama oppi-isä ja juuret kuin Restoratiivisellä ja Vinyasa joogalla. Se on monin tavoin palauttavaa ja käytännössä dynaamisen joogan vastakohta. Siinä missä dynaamisessa joogassa haetaan vaikutusta liikkeestä, Yin joogassa tuntemus syntyy paikallaan olevasta ja pysähtyvästä asanasta. Faskia ja nivelsiteet ovat niitä, joihin kukin asana vuorollaan vaikuttaa. Yin siis keskittyy sidekudoskalvoihin, ei lihaksiin. Nämä käsittelyn kohteena olevat, muovailuvahan kaltaiset ja hitaasti alkuperäiseen muotoon palautuvat osat saavat ansaitsemaansa käsittelyn kun liike on hidasta ja staattista, tasaista vetoa.

Dynaaminen jooga on tunnettu jatkuvasta liikkeestä ja lyhyistä asanassa pysyvistä ajoista. Yinissä tarkoituksena on juurikin hidas tempo ja pysähtyneisyys. Asanoissa pysytään alun muutamien minuuttien jälkeen jopa kymmenen minuuttia. Tavoitteena on lihasten rentoutuminen, ei tuntuman hakeminen. Hyvänä nyrkkisääntönä asanaan asettumisessa pidetään 70/30 -sääntöä: kun olet löytänyt harjoituspäiväsi maksimin, peruuta siitä noin 30% takaisin lähtöpisteeseen. Näin vältät jännityksen ja tuntuman lihaksessa, joka antaa tilaa sidekudoskalvojen aktivoimiselle.

Jokainen harjoittelija on yksilö. Tästä johtuen vaihtoehdot ja variaatiot eri asanoille ovat tärkeässä roolissa. Meidät on rakennettu samoista osista, mutta rakenteelliset erot ja lihaksistolliset jäykkyydet voivat aiheuttaa esteitä tai jopa kiputiloja tiettyihin asentoihin pääsemiselle tai niissä pysymiselle. Kipu ei ole tavoite, joten sen minimointi ja mahdollinen poistaminen on jokaisen tunnin ja yksilön päämäärä. Kun etsit itsellesi sopivaa tuntia, on valita sellainen, joka tukee sinun matkaasi joogaan tutustumisen polulla. Ole rehellinen itsellesi sen suhteen oletko aloittelija, kokenut konkari tai jotain siltä väliltä. Näin saat itsekin oikeanlaista tukea tunnilla kun opettajasi keskittyy oleellisiin asioihin oppilaiden kehitystason mukaan.

Yin lajina sopii erinomaisesti sellaisille, jotka kaipaavat (istuma)työn ja liikunnan aiheuttaman kuormituksen purkamista ja palautumista. Olen käynnistämässä etätunteja Google Meetissä, joissa on Yin, Restoratiivinen ja Nidra läsnä. Jos näihin lajeihin tutustuminen resonoi sinua, seuraa somessa tilannetta ja tulevia tunteja. 💜